Papaja, a dokładnie melonowiec właściwy (Carica papaya L.), to gatunek roślin z rodziny melonowcowatych. Jej ojczyzną jest Ameryka Środkowa oraz południowe rejony Ameryki Północnej. Dzięki podróżnikom stała się znana również w Azji i Afryce.
Papaja to nie tylko walory smakowe
Papaja to nie tylko walory smakowe i piękny wygląd. Owoc ten, kryje w sobie mnóstwo dobroczynnych właściwości.
Świeże, dojrzałe owoce są jednym z bogatszych źródeł witaminy C – jeden owoc zawiera ponad dwukrotną dawkę dziennego zapotrzebowania. Od dawna wiadomo, że witamina C pełni w organizmie wiele ważnych funkcji, między innymi neutralizuje działanie wolnych rodników, wzmacnia odporność i działa przeciwzapalnie.
Papaja jest również cennym źródłem witaminy A (zapewnia około 3300 IU/ 300 g) i flawonoidów, takich jak beta-karoten, luteina, zeaksantyna i kryptoksantyna.
Działania papai
Owoc, podobnie jak inne części drzewa papai, zawiera enzymy, które działają jak naturalny katalizator reakcji regulowania wewnętrznych funkcji rośliny (dojrzewanie owoców, zmiana koloru liści), a przede wszystkim wykazują moc trawienia białek. Na przestrzeni ostatnich lat zaczęto wykorzystywać enzymy owocowe z papai w holistycznych zabiegach pielęgnacyjnych. W Aryuwedzie, czy pielęgnacji naturalnej są stosowane jako bezpieczny sposób złuszczania i zwalczania problemów skórnych. Obecnie stała się niezastąpionym składnikiem nowoczesnych kosmetyków.
Enzymy w papai
Papaja (Carica papaya), zawiera enzym proteolityczny – papainę, zwany również proteazą papainową.
Protolityczny enzym papaina pomaga delikatnie rozkładać i trawić duże ilości białek występujących na powierzchni naskórka. Łagodne i skuteczne złuszczanie usuwa zewnętrzną warstwę martwych komórek skóry, w której z reguły gromadzą się: sebum, zanieczyszczenia oraz bakterie.
W efekcie papaina pomaga rewitalizować skórę, przeciwdziałać jej podrażnieniom, nadając cerze świeży, promienny wygląd. Dobroczynne właściwości ekstraktu z papai wykorzystano w naszym nowym limitowanym zabiegu Tropical Ferment Peel.
Chemiczna obróbka papai
Papaina jest ekstrahowana zgodnie z zasadami zrównoważonej produkcji z niewykorzystanego miąższu owoców. Następnie poddawana jest procesowi fermentacji za pomocą bakterii Lactobacillus lactis, by pozyskać łatwiej przyswajalne pożądane substancje fitochemiczne.
Liposomy to mikroskopijne, sferyczne pęcherzyki o średnicy od 80 do 400 nm, których otoczka lipidowa zbudowana jest z podwójnej warstwy fosfolipidów. Ich struktura jest bardzo podobna do naturalnych lipidów naskórka. Dzięki temu wykazują do nich unikalne powinowactwo.
Co to właściwie są liposomy?
Liposomy są zbudowane z takich samych składników, co ludzkie błony komórkowe i przypominają strukturę lipidową skóry. Łatwo jest w nich przechowywać substancje aktywne, a ich wielkość pozwala bez problemu przenikać przez ściany naczyń krwionośnych. Substancje bez problemu wchodzą do wnętrza liposomów i są w nich szczelnie zamknięte do momentu uwolnienia. To wszystko sprawia, że liposomy są często wykorzystywane zarówno w przemyśle farmaceutycznym, jak i w kosmetycznym. Należy zaznaczyć, że w przemyśle kosmetycznym, aby liposomy nie przedostały się do krwiobiegu stosuje się te o wielkości od 100 do 250 nm . Liposomy umożliwiają dostarczanie wyższych stężeń składników aktywnych do głębszych warstw naskórka, a składniki membrany liposomów, takie jak fosfatydylocholina, cholesterol i ceramidy same w sobie wpływają na właściwości stratum corneum.
Liposomy są nośnikami wielu substancji aktywnych, umieszczanych wewnątrz otoczki. Najczęściej zamykane w liposomach są: aminokwasy, witaminy, ceramidy, cholesterol. Są one przenoszone głęboko w kierunku skóry właściwej w celu uzyskania określonych efektów: działania przeciwstarzeniowego, łagodzenia, odżywienia i nawilżenia, wzmacniania funkcji barierowych skóry. Modyfikując warunki tworzenia oraz substancje wyjściowe, można otrzymać liposomy o różnych właściwościach. Przykładem bardzo ciekawego i komplementarnie działającego liposomu jest struktura zawierająca we wnętrzu kapsułki trzy aktywne substancje: pochodną rutyny, stabilną formę witaminy C oraz hydroksyprolinę (Zamknięte w liposomach: mikrokolagen, witamina C i rutyna – zastosowane w produktach z serii Anti Aging Care).
Rutyna i jej właściwości
Pochodna rutyny posiada działanie przeciwzapalne, przeciwalergiczne, antyoksydacyjne. Efektywność rutyny zwiększa umieszczona w kapsułce witamina C oraz hydroksyprolina, która jest ważnym składnikiem kolagenu w skórze oraz stymuluje jego syntezę. Dzięki odpowiednio dobranym składnikom aktywnym oraz ich synergii liposomy te jak pokazują badania kliniczne dostarczany w głębsze warstwy naskórka zapobiegają procesom starzenia się skóry poprzez:
ochronę przed wolnymi rodnikami i innymi szkodliwymi substancjami – działanie antyutleniające
głębokie nawilżanie skóry – ochrona i pobudzanie syntezy kwasu hialuronowego
w skórze (hamowanie wybranych enzymów co w efekcie prowadzi do ochrony kwasu hialuronowego i innych ważnych składników przestrzeni międzykomórkowej.
Dodatkowo składniki zawarte w liposomach chronią i stymulują glikosaminoglikany (GAG’s) odpowiedzialne m.in. za nawilżenie skóry. Efektem dobrego nawilżenia skóry jest odpowiednie napięcie skóry.
Przywracają skórze młody wygląd chroniąc przed głównymi czynnikami starzenia się skóry zmniejsza głębokość zmarszczek oraz szorstkość skóry, poprawia jej napięcie.
Wszystkie substancje oraz składniki aktywne znajdzie w naszej linii Anti Aging Care.
Zamknięte w liposomach: mikrokolagen, witamina C oraz rutyna działają przeciwzmarszczkowo, chronią kwas hialuronowy przed przedwczesną degradacją, poprawiają nawilżenie i usprawniają, związane z nim procesy fizjologiczne w skórze.
Kawior limonkowy to niewielkie perełki wypełniające podłużne owoce pozyskiwane z małego drzewa Microcitrus Australasica. Jest to roślina endemiczna rosnąca w subtropikalnych lasach deszczowych znajdujących się na obszarach Północno-wschodniej Nowej Południowej Walii oraz Południowowschodniego Queensland w Australii. Początkowo ze względu na swoje walory smakowe znalazł on uznanie w kuchni, ale od jakiegoś czasu stał się również cenionym surowcem kosmetycznym.
Ekstrakt z kawioru limonkowego
Ekstrakt z kawioru limonkowego, znany pod nazwą Microcitrus Australasica Fruit Extract jest bogatym, naturalnym źródłem kwasów AHA, wśród których możemy wyróżnić dobrze znany kwas cytrynowy. Poza tym w jego składzie znajdują się inne substancje aktywne takie jak: witaminy, antyoksydanty, aminokwasy i minerały.
Proces eksfoliacji skóry
Nagromadzone na powierzchni skóry martwe komórki tzw. korneocyty, powodują, że nasza cera staje się matowa i pozbawiona blasku. Jak temu zapobiec? Najlepszym sposobem na pozbycie się tych niechcianych efektów jest wykonanie zabiegu złuszczania.
Nagromadzone na powierzchni skóry martwe komórki tzw. korneocyty, powodują, że nasza cera staje się matowa i pozbawiona blasku. Jak temu zapobiec? Najlepszym sposobem na pozbycie się tych niechcianych efektów jest wykonanie zabiegu złuszczania.
Emilia Sadłakowska, asystent ds. technologii i jakości
Jak przebiega mechanizm eksfoliacji skóry z użyciem ekstraktu z kawioru limonkowego, który zyskał miano promotora łagodnego złuszczania?
Kluczową rolę w tym mechanizmie odgrywają białka TRPV3, będące kanałami transbłonowymi keratynocytów. Służą one do przepływu różnych kationów, w tym Ca2+. Kwasy AHA pochodzące z ekstraktu penetrują w keratynocytach, powodując zakwaszenie międzykomórkowe. Niskie pH aktywuje kanały, otwierając je, dzięki czemu możliwy jest przepływ jonów wapnia do wnętrza komórki. To właśnie nadmiar nagromadzonych w komórce kationów, staje się przyczyną jej nieprawidłowego funkcjonowania, a w konsekwencji prowadzi do rozpadu komórki. W opisanym mechanizmie złuszczania, ekstrakt z kawioru limonkowego nie tylko aktywuje kanały, ale również przyczynia się do zwiększonej syntezy białek TRPV3. Dzięki temu znacznie więcej jonów może wnikać do komórek skóry, tym samym przyśpieszając proces jej eksfoliacji.
Warto również wspomnieć, że w odróżnieniu do typowych kwasów AHA, ekstrakt ten pozwala na stworzenie skutecznego produktu, którego wartość pH jest neutralna dla naszej skóry i nie powoduje podrażnień, co zostało potwierdzone licznymi badaniami.
Lukrecja gładka (Glycyrrhiza glabra) jest rośliną wieloletnią, która należy do rodziny motylkowatych. Lukrecja pochodzi z rejonu basenu Morza Śródziemnego oraz niektórych krajów azjatyckich. Gatunek ten charakteryzuje się rozbudowanym systemem korzeniowym, który stanowi surowiec wykorzystywany w branży kosmetycznej.
Korzeń lukrecji
W korzeniu lukrecji gładkiej odkryto już ponad 400 substancji chemicznych, wśród nich większość stanowią: flawonoidy, kumaryny, olejki eteryczne, polisacharydy czy saponiny. Biologiczna aktywność korzenia lukrecji jest związana z pochodnymi triterpenowymi i saponozydowymi oraz połączeniami między związkami flawonoidów.
Właściwości korzenia lukrecji
Substancje wyekstrahowane z korzenia lukrecji cechują się szeroką gamą aktywności biologicznych, w tym: antyoksydacyjną, bakteriobójczą, przeciwwirusową oraz przeciwzapalną. W badaniach mikrobiologicznych dowiedziono, że ekstrakt z korzenia lukrecji wykazuje działanie bakteriobójcze oraz przeciwgrzybicze, za co odpowiadają przede wszystkim związki polifenolowe i saponiny triterpenowe.
Glicyryzyna i kumaryny w lukrecji. Co to takiego?
Jedną z substancji czynnych pochodzących z lukrecji jest glicyryzyna. Związek ten ma właściwości antyoksydacyjne – sprzyja zmniejszaniu liczby wolnych rodników, których nadmiar wpływa niekorzystnie na organizm. Ponadto sól kwasu glicyryzynowego cechuje się wysoką zdolnością do zatrzymywania wody co sprawia, że cera pozostaje nawilżona. Związek ten charakteryzuje się także pobudzaniem mikrokrążenia, które przyczynia się do zmniejszenia stanu zapalnego. Sam kwas glicyryznowy ma również działanie przeciwzapalne, jak i łagodzące, dzięki czemu sprzyja regenerowaniu podrażnionej skóry. Takie samo działanie wykazuje glabrydyna, która jest izoflawonem występującym naturalnie jedynie w lukrecji gładkiej.
Kumaryny zawarte w lukrecji wykazują zdolność do absorbowania promieni ultrafioletowych. To właśnie sprawia, że wyciąg z lukrecji jest stosowany w kosmetykach mających na celu ochronę skóry przed niekorzystnym działaniem promieni słonecznych.
Lukrecja w linii Veno Care
Produkty kosmetyczne zawierające wyciąg z korzenia lukrecji polecane są do skóry: problematycznej, dojrzałej, wrażliwej, podrażnionej oraz do stosowania po opalaniu. Warto mieć na uwadze obszerne właściwości substancji zwartych w ekstrakcie z korzenia lukrecji, które przyczyniają się do kompleksowej ochrony skóry. Ekstrakt z korzenia lukrecji jest składnikiem naszej linii Veno Care. Linia ta jest dedykowana nie tylko skórze z tendencją do zaczerwieniania, jak i wszystkim rodzajom cer zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym.
Odwiecznym marzeniem wielu kobiet jest istnienie eliksiru młodości, który sprawi, że ich skóra zawsze będzie wyglądała na jędrniejszą, gładszą i młodszą. Dzisiejsze dokonania naukowe pozwalają na to, aby przynajmniej w części to marzenie zrealizować.
Odpowiedzią na to wyzwanie jest składnik, który używamy w naszych kosmetykach – olej z endemicznego drzewa Pistacia Lentiscus pochodzącego z wyspy Chios. Roślina ta wytwarza sok żywiczny, który spadając na ziemię w postaci kropel, zastyga tworząc “krystaliczne łzy”. To właśnie z nich pozyskuje się drogocenny olej. Surowiec ten zwiększa syntezę dwóch protein młodości obecnych w naszej skórze: KLOTHO I FOXO. Nazwa pierwszej z nich pochodzi od imienia greckiej bogini Clotho, która, jak wierzono, decydowała o długości życia. W naszym organizmie odpowiada ona za opóźnianie procesów starzenia. Działanie tej proteiny polega na ochronie drugiego z tych białek – FOXO, które z kolei bierze udział w detoksykacji organizmu i naprawie genów. Produkcja obu tych protein zaczyna spadać wraz z wiekiem.
Udowodniono, że systematyczne dostarczanie tej substancji – przed upływem 30 roku życia – zapobiega spadkowi aktywności protein młodości, natomiast w skórze dojrzałej widocznie zwiększa ich syntezę. Konsekwentne stosowanie preparatów z tym olejem ma korzystny wpływ na zagęszczenie skóry i syntezę włókien, które ją wzmacniają. Skóra wygląda na młodszą, odzyskuje gęstość, kontury twarzy zostają odzyskane, zmarszczki – spłycone, a ogólna jej kondycja poprawia się.
Olej ten ma również właściwości wzmacniające włosy, rzęsy i paznokcie. Wpływa na syntezę keratyny i na współpracujące z nią proteiny, poprawia kondycję rzęs i zwiększa grubość paznokci.
Każda skóra potrzebuje codziennej dawki pielęgnacji. Jeżeli krem jest właściwie dobrany do indywidualnych potrzeb skóry może zdziałać naprawdę wiele. Wybierając odpowiedni kosmetyk musimy zwracać uwagę na jego właściwości pielęgnacyjne.