Skwalan – emolient i substancja aktywna

2020-01-30 | Barbara Kugiel-Rachwalska, Surowce i szczypta chemii

Skwalan – emolient i substancja aktywna

2020-01-30 | Barbara Kugiel-Rachwalska, Surowce i szczypta chemii

Niezwykłe właściwości nawilżające skwalanu oraz zdolność do przenikania w głąb skóry sprawiły, że stał się on jednym z częściej stosowanych składników w produktach kosmetycznych. Ponadto, doskonale zmiękcza i wygładza skórę, pozostawiając ją jedwabiście gładką, wolną od lepkiej warstwy. Ale to tylko niewielka część jego zalet.Co powinniśmy zatem  wiedzieć o tym niezbyt znanym składniku?

Trochę chemii

Skwalan to nasycona i stabilna chemicznie forma Skwalenu.  Jest to  bezbarwny, bezzapachowy, niepolarny olej, co istotne –  biodegradowalny.  Skwalen zaliczany jest do węglowodorów wielonienasyconych, lipidów. Jako substancja chemiczna  skwalen jest związkiem niestabilnym i pod wpływem tlenu z powietrza i promieniowania UV, ulega łatwo utlenieniu i rozkładowi. Dlatego jako składnik kosmetyczny wykorzystywana jest tylko stabilna, nasycona pochodna  – Skwalan. Pod względem właściwości kosmetycznych skwalan wykazuje podobne działanie. Dodatkowo stosowany zewnętrznie na skórę, nie ulega rozkładowi do niekorzystnych związków chemicznych  takich jak nadtlenek skwalenu. Nadtlenek ten może powodować powstawanie zaskórników oraz wywoływać stany zapalne. Stosując kosmetyki zawierające skwalan możemy czuć się bezpiecznie  –  ze skwalanu nadtlnek nie powstaje.

Pochodzenie skwalanu

Skwalen jest obecny w tkankach wielu organizmów żywych – roślin, zwierząt, ludzkiej skórze. Laureat Nagrody Nobla w dziedzinie chemii, Paul Karrer, odnalazł go w strukturze ludzkiej skóry – dokładnie jej płaszczu lipidowym. W latach 80-tych skwalen pozyskiwany był głównie z wątroby rekina. Obecnie są to źródła roślinne takie jak oliwa z oliwek, olej z pestek amarantu, otręby ryżowe czy zarodki pszenne oraz olej jaśminowy. Jedną z metod otrzymywania tego surowca jest przetwarzanie brazylijskiej trzciny cukrowej poprzez biotechnologiczny proces fermentacji. Uzyskuje się w ten sposób skwalan bardzo wysokiej jakości.

Biozgodność

Skwalan jest naturalnie obecny w lipidowej warstwie rogowej naskórka, która pełni funkcje barierowe. Występuje on w lipidowym cemencie komórkowym wspólnie z ceramidami, cholesterolem, fosfolipidami, wielonasyconymi kwasami tłuszczowymi  oraz AHA i ich solami. Ochronna warstwa lipidowa skóry pełni szczególną funkcję – pomaga utrzymać homeostazę organizmu, chroniąc organizm i skórę od czynników zewnętrznych środowiska. Warstwa ta odpowiada za ograniczanie parowania wody z naskórka. Dzięki temu efektywnie go nawilża. Stan nawilżenia skóry nie zależy bowiem jedynie od ilości wody dostarczonej z zewnątrz, ale przede wszystkim od zdolności skóry do jej zatrzymania. Niewłaściwe nawilżenie skóry, jej suchość i utrata elastyczności zaburzają procesy integracyjne tego narządu w zakresie funkcji ochronno-obronnych. Manifestuje się to jej nadwrażliwością (tj. brakiem tolerancji na powszechnie występujące czynniki środowiska). Skóra odwodniona staje się bardziej podatna na niekorzystne działanie czynników fizykochemicznych (np. temperatura, wiatr, promieniowanie UV, detergenty, niewłaściwie dobrane kosmetyki) czy też biologicznych (grzyby, wirusy, bakterie).

Skwalan – jak działa?

Składnik ten oprócz doskonałych właściwości naturalnie wspomagających  długotrwałe nawilżanie skóry ma wiele innych cennych zalet. Jest to składnik niekomedogenny.  Badania kliniczne dowiodły, że posiada również działanie przeciwzmarszczkowe. Skwalan poprawia również elastyczność, jędrność i gładkość  skóry.  Jest też doskonałym składnikiem w produktach do włosów. Daje im ochronę termiczną (co istotne przy modelowaniu włosów), poprawia rozczesywanie, zwiększa połysk, sprężystość i elastyczność włosów.

Skwalan wykazuje działanie przeciwzmarszczkowe. Potwierdzają to badania kliniczne.

Redukcja zmarszczek o 51% (po użyciu kremu zawierającego 5% skwalanu przez 28 dni)

Składnik dla każdego

Doskonałe, szerokie  właściwości skwalanu oraz zdolność do przenikania w głąb skóry sprawiły, że jest to jeden z najbardziej ulubionych składników wybieranych przez technologów w  kosmetyce.  Surowiec ten doskonale zmiękcza i wygładza skórę, pozostawiając ją jedwabiście gładką, wolną od lepkiej warstwy. Ze względu na swoje działanie świetnie sprawdza się zarówno w kosmetykach dla dzieci i młodzieży jak również w preparatach pielęgnacyjnych dla cer dojrzałych.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Barbara Kugiel - Rachwalska

Barbara Kugiel - Rachwalska

Kierownik Działu Badań i Technologii

Z wykształcenia jestem inżynierem technologii chemicznej - z pasji i wyboru zajmuję się kosmetykami 🙂

Zarządzanie procesami wytwarzania kosmetyków oraz przenoszenie skali laboratoryjnej na skalę przemysłową, to moje codzienne zadania. Począwszy od receptury poprzez laboratorium, aż do wytworzenia masy kosmetycznej.

Mimo nadzoru nad pracą innych, wciąż uwielbiam tworzyć nowe receptury i czasem coś własnoręcznie "zamieszać" w laboratorium😁. Lubię wyzwania, nie straszne mi trudne sytuacje i podejmowanie pilnych decyzji :-D. W pracy cenię zaangażowanie, wzajemny szacunek, solidność i dobrą atmosferę.

Prywatnie jestem mamą dwójki niesfornych dzieciaków oraz właścicielką czarnego kudłacza - psa rasy Cavalier🙂.

PMF – Faktor Ochrony Nawilżenia

PMF – Faktor Ochrony Nawilżenia

PMF – Faktor Ochrony Nawilżenia to składnik niezwykle ceniony przez Azjatki, które mogą się poszczycić nieskazitelnie piękną cerą. Czemu zawdzięcza swoją skuteczność i w jakich kosmetykach go znajdziemy? Szczypta historii komórek drożdży Drożdże były używane od czasów...