Azeloglicyna – sekret pięknej GLOW skóry

Azeloglicyna – sekret pięknej GLOW skóry

Trend GLOW już od dłuższego czasu króluje w makijażu i coraz częściej pojawia się w claimach kosmetyków pielęgnacyjnych. Związane jest to z tym, że rozświetlona i pełna blasku skóra to często zdrowa i wypoczęta cera.

Jak uzyskać efekt GLOW

Odcień skóry, jej jędrność, nawilżenie oraz przebarwienia posłoneczne mają kluczowy wpływ na nasz naturalny blask cery. Aby cieszyć się pięknym efektem promiennej skóry niezbędna jest jej odpowiednia pielęgnacja oparta na kompleksowym podejściu. Taka pielęgnacja powinna obejmować 4 podstawowe kroki: oczyszczanie, złuszczanie, tonizowanie i nawilżanie. Wszystkie je można osiągnąć używając najnowszej linii YOUNG CARE GLOW. Jednym ze składników tej linii, który zdecydowanie zasługuję na wyróżnienie jest azeloglicyna. Dzięki niej uzyskanie efektu GLOW stanie się dziecinnie proste.

Seria Young Care Glow z azeloglicyną

Kilka słów o azeloglicynie

Azeloglicyna (INCI: Potassium Azeloyl Diglycinate) jest pochodną kwasu azelainowego. Powstała w wyniku połączenie kwasu azelainowego o działaniu rozjaśniającym oraz normalizującym wydzielanie sebum z nawilżającą glicyną. W wyniku tego połączenia powstał surowiec, który jest równie efektywny w działaniu i łączy w sobie indywidualne właściwości obu tych składników. Ta modyfikacja cząsteczki kwasu azelainowego korzystnie wpłynęła nie tylko na jego działanie, ale również na właściwości fizyko – chemiczne i bezpieczeństwo stosowania.

Działanie azeloglicyny

Azeloglicyna to multifunkcyjny surowiec, u którego możemy wyróżnić cztery kluczowe kierunki działania.

Rozjaśnianie przebarwień

Ciemne plamy i nierówny koloryt naszej skóry pochłania światło co skutkuje zaburzonym blaskiem cery. Azeloglicyna charakteryzuje się bardzo dobrą zdolnością do rozjaśniania przebarwień posłonecznych oraz pozapalnych. Według badań posiada w tej kwestii lepsze właściwości niż dobrze wszystkim znana arbutyna. Mechanizm jej działania rozjaśniającego oparty jest na zdolności hamowania enzymu zwanego tyrozynazą. Ma on kluczowe znaczenie w procesie tworzenia barwnika – melaniny w naszej skórze.

Nawilżanie i zwiększanie elastyczności skóry

Badania wykazały, że substancja ta zwiększa poziom nawilżenia oraz elastyczności skóry już po trzech tygodniach regularnego stosowania. Azeloglicyna zawdzięcza te zdolności nawilżające obecności w cząsteczce aminokwasu – glicyny. Co warto zaznaczyć odpowiednio nawilżona i gładka cera odbija padające na nią promieniowanie w sposób regularny, dzięki czemu daje wrażenie zdrowszej i jaśniejszej.

Działanie antybakteryjnie

Podobnie jak kwas azelainowy, substancja ta wykazuje działanie antybakteryjne. Szczególnie w stosunku do Staphylococcus epidermis oraz Staphylococcus aureus, dzięki czemu świetnie sprawdzi się w walce z niedoskonałościami w pielęgnacji cer trądzikowych.

Normalizowanie sebum

Obecne na powierzchni skóry sebum powoduje jej „świecenie się”, ale umówmy się, nie takiego GLOW oczekujemy. Dzięki użyciu azeloglicyny ilość wydzielonego sebum zostaje znormalizowana, szczególnie efektywnie w okolicach czoła i podbródka. Działanie to odbywa się poprzez hamowanie enzymu 5-alfa reduktazy.

Bezpieczeństwo stosowania

Ze względu na modyfikację cząsteczki kwasu azelainowego uzyskano, tak jak już wcześniej wspomniałam, większe bezpieczeństwo jego stosowania. Nie powoduje on podrażnień oraz zaczerwienienia skóry. Dzięki temu produkty, które zawierają azeloglicynę mogą być również stosowane przez osoby zmagające się z trądzikiem różowatym, cerą naczynkową oraz skłonną do podrażnień. Co ważne, składnik ten nie zwiększa wrażliwości skóry na działanie promieniowania słonecznego. Dlatego można go stosować przez cały rok, bez konieczności używania dodatkowej ochrony. W odróżnieniu od produktów z kwasem azelainowym, te zawierające azeloglicynę mogą być stosowane przez kobiety w ciąży oraz karmiące piersią.

Azeloglicyna w produktach BANDI

Azeloglicynę można znaleźć w dwóch naszych nowych produktach: kremie – puddingu intensywnie nawilżającym oraz limonkowej piance do mycia twarzy z linii YOUNG CARE GLOW. Mimo, że linia dedykowana jest dla młodej cery, to myślę, że sprawdzi się również dla szerszego grona naszych odbiorców i zaskoczy nie tylko skutecznością ale również przyjemnością stosowania!

YOUNG CARE GLOW

Wielokierunkowa pielęgnacja skóry

Trehaloza – dwucukier o niezwykłych właściwościach

Trehaloza – dwucukier o niezwykłych właściwościach

Trehaloza jest naturalnym dwucukrem, składającym się z dwóch cząsteczek glukozy. Występuje m.in. w drożdżach, bakteriach, grzybach, bezkręgowcach oraz roślinach pustynnych.

Ciekawostka

Substancja ta pozwala na przetrwanie organizmom ciężkich warunków środowiskowych, takich jak ekstremalnie niska temperatura czy odwodnienie. Źródła literaturowe podają, że róża jerychońska, dzięki zmagazynowanej trehalozie, potrafi przetrwać wiele lat mając zaledwie 1% wody!

Trehaloza nawilża

Trehaloza wykazuje bardzo dobre działanie nawilżające na skórę. Jest to związane z tym, że substancja ta odzwierciedla skład NMF, czyli naturalnego czynnika nawilżającego, który znajduje się w naskórku. Z wiekiem oraz pod wpływem składników działających drażniąco na skórę, takich jak silne środki powierzchniowo czynne czy alkohol, dochodzi do zmniejszenia ilości NMF. W rezultacie nasza skóra staje się przesuszona, łuszcząca i napięta. Trehaloza świetnie naśladuje cukry zawarte w NMF, efektywnie wiążę wodę, tym samym przywracając prawidłowe nawilżenie skóry.

Trehaloza jest jednym ze składników Kremu odżywczo-nawilżającego Hydro Care

Trehaloza chroni

Przedstawiany disacharyd ma również właściwości obronne, dzięki którym chroni on ważne składniki komórkowe. W jaki sposób? Trehaloza tworzy swojego rodzaju układy, których zadaniem jest ochrona struktur molekularnych przed zniszczeniami i uszkodzeniami. Jej naturalne właściwości obronne zapobiegają tym samym uszkodzeniom skóry oraz włosów przez czynniki zewnętrzne, takie jak: promieniowanie UV, substancje drażniące czy zanieczyszczenia środowiska. Trehaloza chroni przed odwodnieniem także komórki skóry właściwej – fibroblasty, które odpowiedzialne są za produkcję kolagenu.

Dla kogo polecana?

Właściwości trehalozy sprawiają, że dwucukier ten bardzo dobrze sprawdza się w pielęgnacji skóry wrażliwej, odwodnionej, wystawionej na działanie szkodliwych czynników zewnętrznych. W naszych produktach trehalozę możecie znaleźć w: toniku mikrobiomowym, produktach z linii EcoFriendly Care oraz w kremie odżywczo-nawilżającym.

KOSMETYKI
Z TREHALOZĄ

Głębokie i długotrwałe nawilżenie skóry

Peptydy w kosmetykach

Peptydy w kosmetykach

Bioaktywne aminokwasy

Czym są peptydy? To substancje biologiczne, zbudowanymi z kilku jednostek aminokwasów – cegiełek tworzących  białka. Stanowią one składnik budulcowy wszystkich organizmów żywych. Najczęściej posiadają niewielki rozmiar dlatego mają zdolność przenikania przez naskórek do głębszych warstw skóry. Istotne znaczenie w ich działaniu ma wzajemne ułożenie aminokwasów w łańcuchu, z tego powodu ta sekwencja determinuje zarówno właściwości jak i funkcje jakie dany peptyd pełni. Potwierdzone działanie posiadają di-, tri-, tetra-, penta i heksapeptydy. Takich właśnie słów szukajcie w INCI na kartonikach 🙂

Rodzaje peptydów

Ze względu na sposób działania, peptydy dzielimy na 4 grupy:

  • Peptydy nośnikowe transportują składniki w miejsce ich działania, pomagają substancjom w przenikaniu do głębszych warstw skóry. Najbardziej popularnym jest Copper Tripeptide – 1.
  • Neuropeptydy zwane również „bezinwazyjnym botoksem”, ze względu na działanie podobne do zastosowania toksyny botulinowej. Powstrzymują one skurcze komórek skóry, dzięki czemu zapobiegają przed tworzeniem się zmarszczek mimicznych.
  • Peptydy modulujące działanie enzymów są zdolne do hamowania enzymów z grupy metaloproteinaz, które powodują degradację białek macierzy zewnątrzkomórkowej. Peptydy i białka z tej grupy występują w wyciągach roślinnych np. z soi i ryżu.
  • Peptydy sygnałowe stymulują aktywność komórek skóry do produkcji białek podporowych takich jak kolagen i elastyna. Przykładami są: Matrixylâ Morphomicsä, Matrixyl® synthe’6™.

Peptydy, którym zaufaliśmy

Przewodnimi składnikami naszej nowej linii GOLD PHILOSOPHY są zaawansowane technologicznie peptydy sygnałowe, które w naszym przeświadczeniu są najlepsze w walce z procesem starzenia się skóry. Użyte w formulacjach bioaktywne aminokwasy mają zdolność do szybkiego przenikania przez naskórek, dzięki przyłączonemu do cząsteczki kwasu palmitynowemu, co jest ich niekwestionowanym atutem.

Matrixyl Morphomics (INCI: N-Prolyl Palmitoyl Tripeptide-56 Acetate)

Głównym działaniem tego peptydu jest stymulowanie produkcji włókien kolagenowych, które stanowią rusztowanie naszej skóry. Powoduje spłycenie głębokich zmarszczek, które nadają smutny wyraz naszej twarzy. Wśród nich możemy wyróżnić zmarszczki marionetki, około nosowe, lwią bruzdę i kurze łapki. Szczególnie efektywnie działa na zmarszczki pionowe. Ponadto stosowanie tego bioaktywnego aminokwasu sprawia, że skóra staję się bardziej odporna na różnego rodzaju odkształcenia skóry związane z jej marszczeniem.

Matrixyl synthe-6™ (INCI: Palmitoyl Tripeptide-38)

To kolejny z przedstawicieli grupy surowców Matrixyla. Co ważne jego nazwa wzięła się stąd, że stymuluje on 6 głównych składników budulcowych skóry, jak również wpływa później na dojrzewanie i stabilizację włókien. Jego działanie przeciwzmarszczkowe oparte jest na restrukturyzacji tkanek skóry. Świetnie radzi sobie z zapobieganiem oraz walką z pierwszymi objawami starzenia.

Youth Restore (INCI: Palmitoyl Tripeptide-5) 

Jego działanie opiera się na aktywowaniu utajonego Transformującego czynnika wzrostu, który jest kluczowym elementem w procesie syntezy kolagenu oraz chroni włókna przed degradacją wywołaną enzymami. Obydwa te działania są synergistyczne w kierunku uzyskania jak najlepszych właściwości przeciwzmarszczkowych. Youth Restore będzie wpływał na redukcję drobnych zmarszczek powstałych w wyniku foto i chronostarzenia dlatego wpływa na poprawę konturu twarzy oraz zmniejsza widoczność tzw. „porów skóry”.

Peptydy w kosmetykach – okiem technologa