Papaja – owoc zdrowia i urody

2019-07-05 | Magdalena Dzienisik, Surowce i szczypta chemii

Papaja – owoc zdrowia i urody

2019-07-05 | Magdalena Dzienisik, Surowce i szczypta chemii

Papaja, a dokładnie melonowiec właściwy (Carica papaya L.), to gatunek roślin z rodziny melonowcowatych. Jej ojczyzną jest Ameryka Środkowa oraz południowe rejony Ameryki Północnej. Dzięki podróżnikom stała się znana również w Azji i Afryce.

Papaja to nie tylko walory smakowe

Papaja to nie tylko walory smakowe i piękny wygląd. Owoc ten, kryje w sobie mnóstwo dobroczynnych właściwości.

Świeże, dojrzałe owoce są jednym z bogatszych źródeł witaminy C – jeden owoc zawiera ponad dwukrotną dawkę dziennego zapotrzebowania. Od dawna wiadomo, że witamina C pełni w organizmie wiele ważnych funkcji, między innymi neutralizuje działanie wolnych rodników, wzmacnia odporność i działa przeciwzapalnie.

Papaja jest również cennym źródłem witaminy A (zapewnia około 3300 IU/ 300 g) i flawonoidów, takich jak beta-karoten, luteina, zeaksantyna i kryptoksantyna.

Działania papai

Owoc, podobnie jak inne części drzewa papai, zawiera enzymy, które działają jak naturalny katalizator reakcji regulowania wewnętrznych funkcji rośliny (dojrzewanie owoców, zmiana koloru liści), a przede wszystkim wykazują moc trawienia białek. Na przestrzeni ostatnich lat zaczęto wykorzystywać enzymy owocowe z papai w holistycznych zabiegach pielęgnacyjnych. W Aryuwedzie, czy pielęgnacji naturalnej są stosowane jako bezpieczny sposób złuszczania i zwalczania problemów skórnych. Obecnie stała się niezastąpionym składnikiem nowoczesnych kosmetyków.

Enzymy w papai

Papaja (Carica papaya), zawiera enzym proteolityczny – papainę, zwany również proteazą papainową.

Protolityczny enzym papaina pomaga delikatnie rozkładać i trawić duże ilości białek występujących na powierzchni naskórka. Łagodne i skuteczne złuszczanie usuwa zewnętrzną warstwę martwych komórek skóry, w której z reguły gromadzą się: sebum, zanieczyszczenia oraz bakterie.

W efekcie papaina pomaga rewitalizować skórę, przeciwdziałać jej podrażnieniom, nadając cerze świeży, promienny wygląd. Dobroczynne właściwości ekstraktu z papai wykorzystano w naszym nowym limitowanym zabiegu Tropical Ferment Peel.

Chemiczna obróbka papai

Papaina jest ekstrahowana zgodnie z zasadami zrównoważonej produkcji z niewykorzystanego miąższu owoców. Następnie poddawana jest procesowi fermentacji za pomocą bakterii Lactobacillus lactis, by pozyskać łatwiej przyswajalne pożądane substancje fitochemiczne.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Magdalena Dzienisik

Magdalena Dzienisik

Kierownik Działu Bezpieczeństwa i Rozwoju Produktu

Jestem chemikiem i technologiem. Od lat specjalizuję się w opracowywaniu zaawansowanych preparatów kosmetycznych. Obecnie zarządzam pracownią laboratoryjną oraz odpowiadam za innowacyjny proces twórczy i poprawne spełnianie wymagań legislacyjnych stawianym wyrobom kosmetycznym wprowadzanym na rynek. W pracy cenię przyjazną atmosferę, chęć działania, współpracy, spokój oraz poczucie panowania nad wszystkimi zadaniami. Jestem dociekliwa i kreatywna! Lubię czasem oderwać się od chaosu i przez chwilę na nowo się zastanowić.

W wolnych chwilach namiętnie uprawiam różne formy ruchu, uwielbiam sprawiać sobie małe przyjemności i czytać.

PMF – Faktor Ochrony Nawilżenia

PMF – Faktor Ochrony Nawilżenia

PMF – Faktor Ochrony Nawilżenia to składnik niezwykle ceniony przez Azjatki, które mogą się poszczycić nieskazitelnie piękną cerą. Czemu zawdzięcza swoją skuteczność i w jakich kosmetykach go znajdziemy? Szczypta historii komórek drożdży Drożdże były używane od czasów...