Ekstrakt z czerwonej koniczyny – sposób na rozszerzone pory

Ekstrakt z czerwonej koniczyny – sposób na rozszerzone pory

Czterolistna koniczyna kojarzy nam się głównie ze szczęściem, które rzekomo ma przynosić. Jednak ekstrakt z tej rośliny ma jeszcze inne, udowodnione działanie – jest skuteczny w walce z rozszerzonymi porami.

Koniczyna czerwona (Trifolium Pratense (Clover) Flower Extract) znana już była starożytnym Grekom i Rzymianom, ale cenili ją także Celtowie. Uznawano ją za symbol szczęścia i wierzono, że nawet chroni przed złymi mocami.

Czerwona koniczyna jest rośliną natywną w Europie, zachodniej Azji i północno-zachodniej Afryce, ale również uprawi się ją w wielu innych regionach. Globalnie dostępna i  nadal tradycyjnie używana w wielu krajach ze względu na swoje właściwości oczyszczające i przywracającym równowagę organizmowi.

Otrzymywany z niej ekstrakt  to roślinny minimalizer rozszerzonych porów. Stworzony tak by przywrócić równowagę w czynnikach odpowiedzialnych za ich wygląd. Dzięki wystandaryzowanej aktywności bioaktywnej cząsteczki – polifenolu biochaniny A (jego zawartość to około 0,4 %), składnik ten efektywnie i szybko poprawia jakość i wygląd skóry.

POREfectionist - skuteczny kosmetyk na rozszerzone pory

Rozszerzone pory – stop!

Skuteczność działania ekstraktu z czerwonej koniczynki jest zauważalna na kilku płaszczyznach:

Poprawa procesu keratynizacji

Rozszerzone pory powstają na skutek nieodpowiedniego różnicowania keartynocytów, co utrudnia prawidłowy przebieg łuszczenia naskórka. Martwe komórki gromadzą się na powierzchni porów przez co blokują ich ujście, a to z kolei prowadzi do ich mechanicznego rozszerzenia.

Regulacja łojotoku

Rozszerzone pory to głównie problem dotyczący cery tłustej i trądzikowej. Nadmierne wydzielanie sebum sprawia, że pory także zwiększają swoją wielkość. Znaczna redukcja akumulacji sebum w sebocytach poprzez inhibicję 5α-reduktazy zapobiega rozszerzaniu porów.

Działanie ściągające

Utrata jędrności i napięcia skóry prowadzi do rozluźnienia i zapadnięcia ściany porów. To z kolei jest przyczyną widocznego powiększenia ujścia porów. Zwiększenie zdolności skóry do kurczenia pozwala na zachowanie optymalnej struktury porów i ich obkurczenie.

Ekstrakt z czerwonej koniczynki w widoczny sposób redukuje występowanie rozszerzonych porów pozwalając na odzyskanie perfekcyjnej struktury skóry w każdym wieku. Dlatego też postanowiliśmy, że wykorzystamy jej właściwości  w PMF POREfectionist Emulsji zmniejszającej pory.

SEBO CARE

Skuteczna walka z rozszerzonymi porami

PMF – Faktor Ochrony Nawilżenia

PMF – Faktor Ochrony Nawilżenia

PMF – Faktor Ochrony Nawilżenia to składnik niezwykle ceniony przez Azjatki, które mogą się poszczycić nieskazitelnie piękną cerą. Czemu zawdzięcza swoją skuteczność i w jakich kosmetykach go znajdziemy?

Szczypta historii komórek drożdży

Drożdże były używane od czasów prehistorycznych do wyrobu chleba i wina.  To właśnie Egipcjanom często przypisuje się odkrycie korzystnych właściwości drożdży ponad 6000 lat temu. Według krążącej legendy niektóre komórki drożdży ,,znalazły’’ drogę do otwartej kadzi, gdzie zmiażdżone winogrona zamieniały sok w wino. Nieświadomi Egipcjanie nadal gromadzili osady drożdży, które zabierali na dole każdej kadzi. Następnie dodawali kolejne porcje zmiażdżonych winogron, kontynuując proces produkcji wina bez poczucia świadomości, że mają do czynienia właśnie ze zjawiskiem fermentacji.

Istnieje ponad 600 gatunków drożdży. Do najbardziej znanych należy Saccharomyces cerevisiae, czyli drożdże piekarskie/ piwowarskie. Kiedyś uznawano je za organizm mało przyjazny. Dzisiaj są cenione za swoje właściwości fermentacyjne.

Z uwagi na niezwykłe podobieństwo składu i struktury komórek drożdży do komórek ludzkich stanowią inspirację dla naukowców. Jak się okazuje ludzkie komórki i komórka drożdży to prawdziwe eukarionty. Posiadają jądro, a w nim jąderka i chromosomy, podzielone błoną  jądrowa. Chociaż komórki drożdży mają 17 chromosomów, a ludzkie posiadają ich 23 chromosomy to ich struktury są bardzo podobne.

Czym jest PMF i jak powstał?

Korzystając z pracy naukowców i wiedzy na temat komórek drożdży powstał PMF – Faktor Ochrony Nawilżenia, czyli kompleks fermentów z biologicznie czynnych, wyselekcjonowanych komórek obronnych drożdży, mających zbliżoną budowę strukturalną do komórek ludzkiej skóry. Kompleks ten powstał poprzez celowe narażenie na stres (promieniowanie UV) żywych komórek drożdży w celu otrzymania aktywnych biologicznie związków, będących w istocie komórkami obronnymi drożdży. Dodatkowo został on wzbogacony o wyciąg z fermentacji bakterii kwasu mlekowego, który odpowiada za utrzymanie prawidłowego pH skóry.

Jak działa Faktor Ochrony Nawilżenia na skórę?

PMF - Faktor Ochrony Nawilżenia działa wielokierunkowo na skórę

Wszechstronne działanie PMF sprawiło, że postanowiliśmy wykorzystać go w serii Sebo Care dedykowanej cerze mieszanej i przetłuszczającej się. Linia tych produktów wpływa naprawczo na komórki skóry,  na uzyskanie zdrowego wyglądu cery i rozwiązanie jej problemów u podstaw.

SEBO CARE

Wielokierunkowa pielęgnacja
cery mieszanej

Ektoina i jej wyjątkowe właściwości

Ektoina i jej wyjątkowe właściwości

Słone jeziora, pustynie, gejzery, lodowce to niewątpliwie najbardziej wrogie środowiska na ziemi dla organizmów żywych. Zdumiewające jest to, że mimo tych ekstremalnych warunków życie jest tam możliwe od milionów lat. Wysoce przystosowane bakterie, tak zwane mikroorganizmy ekstremofilne, przeciwstawiają się suchości i skrajnym zmianom temperatury i egzystują w tych niekorzystnych warunkach. Za tę właściwość odpowiada substancja o nazwie ektoina.

Ektoina chroni te małe żywe istoty przed szkodliwym wpływem środowiska. Jej skuteczność została szczegółowo zbadana przez wielu niezależnych naukowców na całym świecie. Dziś fascynujące naturalne właściwości ochronne ektoiny są wykorzystywane w ochronie zdrowia oraz pielęgnacji skóry.

Ektoina – co to za związek?

Ektoinę wyizolowano po raz pierwszy w 1985 roku. Należy ona do aminokwasów, które produkowane są przez mikroorganizmy (ekstremofile) w warunkach stresowych, takich jak: zasolenie, wysoka czy niska temperatura, niewielka zawartość wody w środowisku, czy promieniowanie UV. W tym przypadku gromadzi się ona we wnętrzu komórek, nawet w wysokich stężeniach, a jednocześnie nie zakłóca ich pracy. Co więcej, działa na nie ochronnie. W środowisku o bardzo dużej zawartości soli (np. Morze Martwe), ektoina charakteryzuje się dobrymi właściwościami wiążącymi cząsteczki wody i chroni komórki przed potencjalnym wpływem stresu osmotycznego oraz promieniowaniem UV. To właśnie umiejętność wiązania wody zapewnia ochronę strukturom komórkowym bakterii, co skutecznie zapobiega wystąpieniu procesu dehydratacji. Ektoina wykazuje się stabilnością w szerokim zakresie pH (1–9) oraz trwałością w wysokich temperaturach (np. 6h w temp. 190 ºC). 

Skóra jako bariera

Nasza skóra stanowi barierę pomiędzy organizmem a środowiskiem. Dlatego nieustannie jest narażona na wpływ czynników zewnętrznych. Dotyczy to głównie warstwy rogowej naskórka, która odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu prawidłowego nawilżenia. Wiele czynników środowiskowych może działać destrukcyjnie na tą barierę i nasilać utratę wody ze skóry np. ekstremalne temperatury, suche powietrze, wiatr, promieniowanie słoneczne, czy z nadmierne korzystanie z detergentów podczas codziennej higieny.

Ektoina chroni skórę przed transepidermalną ucieczką wody

Ektoina jako składnik kosmetyków

Ektoina jest naturalnym składnikiem aktywnym, który posiada szeroki wachlarz zastosowań w kosmetykach. W literaturze można odnaleźć wiele przykładów potwierdzających jej przeciwstarzeniowe i nawilżające właściwości. Dodatkowo ektoina chroni skórę przed czynnikami zewnętrznymi, stresem osmotycznym, temperaturowym, wysuszeniem, promieniwaniem UV oraz łagodzi stany zapalne. Jako składnik kosmetyków wykazuje następujace działanie:

  • zapobiega przedwczesnemu starzeniu się skóry,
  • głęboko i długotrwale nawilża skórę,
  • chroni komórki skóry przed wewnętrznymi i zewnętrznymi czynnikami szkodliwymi,
  • stabilizuje i poprawia barierę ochronną skóry,
  • koi i uspokaja podrażnioną skórę,
  • chroni skórę przed uszkodzeniem DNA,
  • stabilizuje błony komórkowe,
  • wspiera układ odpornościowy skóry,
  • łagodzi stany zapalne,
  • Bberze udział w procesie regeneracji skóry oraz błon śluzowych,
  • wspomaga wygładzenie suchej skóry oraz łagodzi świąd,
  • poprawia elastyczność skóry.

Ektoina jest głównym skąłdnikiem linii Medical Expert anti dry

Ektoina dzięki swoim niezwykłym właściwościom wykorzystywana jest także w medycynie i farmacji np. w  produktach przeciwalergicznych do nosa czy oczu. W kosmetologii to jedna z najcenniejszych substancji nawilżających. W połączeniu z estrami cholesterolu, niskocząsteczkowym kwasem hialuronowym, czy olejem kokosowym wyraźnie poprawia funkcje barierowe naturalnego płaszcza hydrolipidowego naskórka stając się nieocenionym kompleksem składników aktywnych w naszej linii Medical Expert anti dry.

                                                                                  

 anti dry

Głębokie nawilżenie dla
Twojej skóry

Fitoceramidy dla cery suchej i wrażliwej

Fitoceramidy dla cery suchej i wrażliwej

Fitoceramidy to wyjątkowa kombinacja prekursora ceramidów naskórkowych oraz wielonasyconych kwasów tłuszczowych, pozyskiwanych z oleju z brazylijskiego drzewa Sacha Inchi (Plukenetia Volubilis Seed Oil).  Jest to unikalny system tri- i di-glicerydów otrzymywanych w ściśle kontrolowanym procesie estryfikacji gliceryny i kwasów tłuszczowych.

Fitoceramidy pełnią kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu bariery naskórkowej. Jej uszkodzenie skutkuje zwiększoną utratą wody oraz wrażliwością na czynniki zewnętrzne np.: zmiany klimatyczne, kontakt z substancjami chemicznymi, promieniowanie UV czy stres. Skóra wówczas łatwo ulega przesuszeniu i podrażnieniom.

Złoto Inków

Ten luksusowy olej pozyskuje się poprzez zimne tłoczenie nasion z owoców drzewa Sacha Inchi. Drzewo to pochodzi z amazońskiej puszczy i porasta głównie tereny Peru. Określany jest  jako ,,złoto Inków’’ ponieważ znany był już kilka tysięcy lat temu ze swych nieprzeciętnych właściwości pielęgnacyjnych i leczniczych. Olej ten zawiera wyjątkowo wysokie stężenie nienasyconych kwasów tłuszczowych, które stanowią aż 98 % masy całego oleju. Jest to niespotykane wśród innych botanicznych olei. Zawartość kwasów Omega-3 jest prawie 50-krotnie wyższa niż w oliwie z oliwek. Sprawia to, że olej ten jest niezwykle łatwo absorbowany przez skórę i często stosowany w kosmetykach jako promotor wchłaniania składników aktywnych.

Naturalne ceramidy

Ceramidy to substancje tłuszczowe, które są naturalnym składnikiem ludzkiej skóry. Wypełniają przestrzeń między komórkami w rogowej warstwie naskórka. W połączeniu z kwasami tłuszczowymi tworzą barierę wodno-lipidową warstwy rogowej skóry. Dzięki temu mają wpływ na jej prawidłowy poziom nawilżenia oraz ochronę przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych. Wraz z wiekiem ilość ceramidów obecnych w skórze niestety spada, dlatego też zaleca się włączenie ich w pielęgnacji przeciwzmarszczkowej.

Fitoceramidy ratunkiem dla skóry

Fitoceramidy to bogactwo kwasów Omega-3 (31 %), Omega-6 (20 %) oraz Omega-9 (9 %), których źródłem jest właśnie olej z nasion Sacha Inchi. Omega-3 odpowiadają za regenerację skóry i działają przeciwzapalnie. Kwas Omega-6 łagodzi podrażnienia i świetnie nawilża. Natomiast za odżywianie skóry odpowiada kwas Omega-9. Nienasycone kwasy tłuszczowe wraz z prekursorem ceramidów naskórkowych tworzą fitoceramidy – kompleks o składzie zbliżonym do cementu międzykomórkowego stratum corneum. Łatwo wnikają w naskórek i tam uzupełniają niedobory jego lipidów, tworząc szczelną „tarczę” na powierzchni skóry.

W efekcie zostaje przywrócony właściwy poziom nawilżenia skóry, która odzyskuje elastyczność i zdrowy wygląd. Optymalny stan nawilżenia i natłuszczenia z kolei wpływa na prawidłowe funkcjonowanie bariery naskórkowej. Redukuje łuszczenie, swędzeniem zaczerwienienie i wrażliwości skóry na czynniki zewnętrzne. Zwiększa elastyczność i uczucie komfortu skóry.

Fitoceramidy to główny składnik linii anti irritate

Przekonani o niezwykłych właściwościach i skuteczności działania fitoceramidów, postanowiliśmy zastosować je w naszej najnowszej linii anti irritate. Dzięki temu kosmetyki te idealnie sprawdzają się w pielęgnacji cer wrażliwych i potrzebujących nawilżenia.

anti irritate

  Najlepsze kosmetyki dla
cery wrażliwej