Fitoceramidy dla cery suchej i wrażliwej

2020-04-09 | Ewelina Goluch, Surowce i szczypta chemii

Fitoceramidy dla cery suchej i wrażliwej

2020-04-09 | Ewelina Goluch, Surowce i szczypta chemii

Fitoceramidy to wyjątkowa kombinacja prekursora ceramidów naskórkowych oraz wielonasyconych kwasów tłuszczowych, pozyskiwanych z oleju z brazylijskiego drzewa Sacha Inchi (Plukenetia Volubilis Seed Oil).  Jest to unikalny system tri- i di-glicerydów otrzymywanych w ściśle kontrolowanym procesie estryfikacji gliceryny i kwasów tłuszczowych.

Fitoceramidy pełnią kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu bariery naskórkowej. Jej uszkodzenie skutkuje zwiększoną utratą wody oraz wrażliwością na czynniki zewnętrzne np.: zmiany klimatyczne, kontakt z substancjami chemicznymi, promieniowanie UV czy stres. Skóra wówczas łatwo ulega przesuszeniu i podrażnieniom.

Złoto Inków

Ten luksusowy olej pozyskuje się poprzez zimne tłoczenie nasion z owoców drzewa Sacha Inchi. Drzewo to pochodzi z amazońskiej puszczy i porasta głównie tereny Peru. Określany jest  jako ,,złoto Inków’’ ponieważ znany był już kilka tysięcy lat temu ze swych nieprzeciętnych właściwości pielęgnacyjnych i leczniczych. Olej ten zawiera wyjątkowo wysokie stężenie nienasyconych kwasów tłuszczowych, które stanowią aż 98 % masy całego oleju. Jest to niespotykane wśród innych botanicznych olei. Zawartość kwasów Omega-3 jest prawie 50-krotnie wyższa niż w oliwie z oliwek. Sprawia to, że olej ten jest niezwykle łatwo absorbowany przez skórę i często stosowany w kosmetykach jako promotor wchłaniania składników aktywnych.

Naturalne ceramidy

Ceramidy to substancje tłuszczowe, które są naturalnym składnikiem ludzkiej skóry. Wypełniają przestrzeń między komórkami w rogowej warstwie naskórka. W połączeniu z kwasami tłuszczowymi tworzą barierę wodno-lipidową warstwy rogowej skóry. Dzięki temu mają wpływ na jej prawidłowy poziom nawilżenia oraz ochronę przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych. Wraz z wiekiem ilość ceramidów obecnych w skórze niestety spada, dlatego też zaleca się włączenie ich w pielęgnacji przeciwzmarszczkowej.

Fitoceramidy ratunkiem dla skóry

Fitoceramidy to bogactwo kwasów Omega-3 (31 %), Omega-6 (20 %) oraz Omega-9 (9 %), których źródłem jest właśnie olej z nasion Sacha Inchi. Omega-3 odpowiadają za regenerację skóry i działają przeciwzapalnie. Kwas Omega-6 łagodzi podrażnienia i świetnie nawilża. Natomiast za odżywianie skóry odpowiada kwas Omega-9. Nienasycone kwasy tłuszczowe wraz z prekursorem ceramidów naskórkowych tworzą fitoceramidy – kompleks o składzie zbliżonym do cementu międzykomórkowego stratum corneum. Łatwo wnikają w naskórek i tam uzupełniają niedobory jego lipidów, tworząc szczelną „tarczę” na powierzchni skóry.

W efekcie zostaje przywrócony właściwy poziom nawilżenia skóry, która odzyskuje elastyczność i zdrowy wygląd. Optymalny stan nawilżenia i natłuszczenia z kolei wpływa na prawidłowe funkcjonowanie bariery naskórkowej. Redukuje łuszczenie, swędzeniem zaczerwienienie i wrażliwości skóry na czynniki zewnętrzne. Zwiększa elastyczność i uczucie komfortu skóry.

Fitoceramidy to główny składnik linii anti irritate

Przekonani o niezwykłych właściwościach i skuteczności działania fitoceramidów, postanowiliśmy zastosować je w naszej najnowszej linii anti irritate. Dzięki temu kosmetyki te idealnie sprawdzają się w pielęgnacji cer wrażliwych i potrzebujących nawilżenia.

anti irritate

  Najlepsze kosmetyki dla
cery wrażliwej

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Ewelina Goluch-Szczuchniak

Ewelina Goluch-Szczuchniak

Technolog w BANDI Cosmetics

Jestem absolwentką studiów chemicznych na Uniwersytecie Marii Curie Skłodowskiej w Lublinie ze specjalizacją Chemia Środków Bioaktywnych i Kosmetyków.

W kosmetykach jestem zakochana od dziecka. Każdy kosmetyk, w tworzeniu którego biorę udział, przynosi mi ogromną satysfakcję i jest także ogromną inspiracją, która napędza do dalszej pracy w poszukiwaniu nowych doskonalszych formuł kosmetyków i unikalnych surowców kosmetycznych.

PMF – Faktor Ochrony Nawilżenia

PMF – Faktor Ochrony Nawilżenia

PMF – Faktor Ochrony Nawilżenia to składnik niezwykle ceniony przez Azjatki, które mogą się poszczycić nieskazitelnie piękną cerą. Czemu zawdzięcza swoją skuteczność i w jakich kosmetykach go znajdziemy? Szczypta historii komórek drożdży Drożdże były używane od czasów...