Witamina C jest doskonale znanym składnikiem kosmetyków. Ma mnóstwo funkcji, które są bardzo ważne dla naszej skóry, ale nie tylko. Bierze ona udział w wielu procesach biochemicznych, zachodzących w naszym organizmie, a jej niedobory mogą prowadzić do zaburzeń jego prawidłowego funkcjonowania. Niestety nie jesteśmy jej w stanie syntetyzować, stąd musimy ją dostarczać z pożywieniem, a w przypadku skóry z kosmetyków.
Witamina C jako surowiec kosmetyczny nie jest łatwym „współpracownikiem”. Istnieje jej kilka form w kosmetykach, a na wybór odpowiedniej wpływa wiele czynników. Każda z nich jest w pewnym sensie inna. Wtedy gdy jedna jest stabilna w wysokich temperaturach i przy niskim pH, druga może mieć zupełnie inne parametry. Zdarza się również, że próbki po czasie ciemnieją lub rozwarstwiają się. Również dlatego musimy dokonać wielu prób na konkretnych formulacjach, aby dobrać odpowiednią formę.
Okiem technologa
W przypadku witaminy C ważne jest opakowanie, w którym znajduje się kosmetyk. Produkt ten, powinien być w ciemnym opakowaniu lub w takim które przepuszcza jak najmniej światła, ze względu na to, że niektóre rodzaje witaminy C są wrażliwe na światło.
Kolejna ważna sprawa to zakres pH. Różne formy witaminy C mogą być aktywne w różnych zakresach pH. Między innymi od tego parametru zależy wchłanianie tego surowca, dlatego nie każda wersja witaminy C będzie odpowiednia dla wszystkich rodzajów cer.
Również od rodzaju witaminy C zależy jej ilość w kosmetyku. Nie warto więc porównywać stężeń, ponieważ pochodne mogę być mniej lub bardziej skuteczne, ale każda w swoim zakresie stężeń. Taki zakres, na podstawie szczegółowych badań, określa dostawca surowca. Zobowiązuje nas to do wykorzystania składnika właśnie w takim przedziale.
Kosmetyki Bandi z witaminą C
W naszych produktach wykorzystujemy dwie czyste formy witaminy C:
Ascorbyl Tetraisopalmitate – rozpuszczalna w olejach, dobrze wchłania się przez naskórek, redukuje przebarwienia, wykazuje silniejsze właściwości anti-aging od innych form witaminy C. Występuje w produktach linii C-Active Care czy Medical Expert, a także w Boost Care, Koncentrat z aktywną witaminą C.
Sodium Ascorbyl Phosphate – jest bardzo stabilna, a zarazem wysoce przyswajalna, wykazuje działanie antybakteryjne, dzięki czemu polecana jest np. do pielęgnacji cer trądzikowych.
Słońce – piękno, niezbędne do życia na Ziemi. Jest również upragnione przez nas, a w sezonie wakacyjnym – szczególnie. Niestety, niesie ono na sobą różne zagrożenia. Niektóre z nich możemy dosłownie, odczuć na własnej skórze. Efektami nadmiernej ekspozycji naszej skóry na słońce mogą być fotostarzenie się skóry, ale również poważne choroby. W naszej skórze jest wytwarzany barwnik – melanina – która, chroni nas przed promieniowaniem, ale ochrona ta jest tylko częściowa. Dlatego też, aby zabezpieczyć naszą skórę, konieczne jest stosowanie kosmetyków wzbogaconych filtrami UV.
Podział filtrów UV
Filtry UV dzielimy ze względu na mechanizm działania:
filtry fizyczne – inaczej mineralne. Odbijają i rozpraszają promienie UVA i UVB. Są dobrze tolerowane przez skórę, nie podrażniają jej. Są tez fotostabilne,
filtry chemiczne – ich zadanie to pochłanianie promieniowania UV. Dzięki właściwościom antyoksydacyjnym, neutralizują wolne rodniki tlenowe.
W kosmetykach, dla lepszej skuteczności stosuje się mieszaniny filtrów UV. Pozwala to na uzyskanie wysokiego stopnia ochrony i fotostabilności, zachowując przy tym lekkość konsystencji.
Naturalne filtry UV
Istnieją też naturalne składniki,
które mają właściwości promieniochronne. Wzbogacają one formulacje z filtrami
chemicznymi i fizycznymi, ale mają też inne właściwości, np. antyoksydacyjne
czy nawilżające. Należą do nich głównie oleje i masła roślinne:
masło shea,
olej z pestek malin,
masło kakaowe,
olej babasu,
olej konopny.
Szkodliwe VIS i IR
W naszych produktach używamy różnych filtrów UV. Działają one zarówno w zakresie UVB jak i UVA. Innymi filtrami, które mamy w swojej ofercie są filtr światła widzialnego VIS (niebieskiego) oraz filtr podczerwieni (IR). Pierwszy z nich pochłania szczególnie niebezpieczny rodzaj promieniowania widzialnego. Jest to światło niebieskie, emitowane przez monitory komputerów, ekrany telewizorów czy telefony komórkowe. Składnik ten wytwarza na naszej skórze „ochronne okulary”, dzięki którym, chroni przed negatywnym skutkiem tego promieniowania. Filtr podczerwieni przeciwdziała natomiast przedwczesnemu starzeniu się skóry i zapobiega uszkodzeniom naczyń krwionośnych.
Czterolistna koniczyna kojarzy nam się głównie ze szczęściem, które rzekomo ma przynosić. Jednak ekstrakt z tej rośliny ma jeszcze inne, udowodnione działanie – jest skuteczny w walce z rozszerzonymi porami.
Koniczyna czerwona (Trifolium Pratense (Clover) Flower Extract) znana już była starożytnym Grekom i Rzymianom, ale cenili ją także Celtowie. Uznawano ją za symbol szczęścia i wierzono, że nawet chroni przed złymi mocami.
Czerwona koniczyna jest rośliną natywną w Europie, zachodniej Azji i północno-zachodniej Afryce, ale również uprawi się ją w wielu innych regionach. Globalnie dostępna i nadal tradycyjnie używana w wielu krajach ze względu na swoje właściwości oczyszczające i przywracającym równowagę organizmowi.
Otrzymywany z niej ekstrakt to roślinny minimalizer rozszerzonych porów. Stworzony tak by przywrócić równowagę w czynnikach odpowiedzialnych za ich wygląd. Dzięki wystandaryzowanej aktywności bioaktywnej cząsteczki – polifenolu biochaniny A (jego zawartość to około 0,4 %), składnik ten efektywnie i szybko poprawia jakość i wygląd skóry.
Rozszerzone pory – stop!
Skuteczność działania ekstraktu z czerwonej koniczynki jest zauważalna na kilku płaszczyznach:
Poprawa procesu keratynizacji
Rozszerzone pory powstają na skutek nieodpowiedniego różnicowania keartynocytów, co utrudnia prawidłowy przebieg łuszczenia naskórka. Martwe komórki gromadzą się na powierzchni porów przez co blokują ich ujście, a to z kolei prowadzi do ich mechanicznego rozszerzenia.
Regulacja łojotoku
Rozszerzone pory to głównie problem dotyczący cery tłustej i trądzikowej. Nadmierne wydzielanie sebum sprawia, że pory także zwiększają swoją wielkość. Znaczna redukcja akumulacji sebum w sebocytach poprzez inhibicję 5α-reduktazy zapobiega rozszerzaniu porów.
Działanie ściągające
Utrata jędrności i napięcia skóry prowadzi do rozluźnienia i zapadnięcia ściany porów. To z kolei jest przyczyną widocznego powiększenia ujścia porów. Zwiększenie zdolności skóry do kurczenia pozwala na zachowanie optymalnej struktury porów i ich obkurczenie.
Ekstrakt z czerwonej koniczynki w widoczny sposób redukuje występowanie rozszerzonych porów pozwalając na odzyskanie perfekcyjnej struktury skóry w każdym wieku. Dlatego też postanowiliśmy, że wykorzystamy jej właściwości w PMF POREfectionist Emulsji zmniejszającej pory.
Trehaloza jest naturalnym dwucukrem, składającym się z dwóch cząsteczek glukozy. Występuje m.in. w drożdżach, bakteriach, grzybach, bezkręgowcach oraz roślinach pustynnych.
Ciekawostka
Substancja ta pozwala na przetrwanie organizmom ciężkich warunków środowiskowych, takich jak ekstremalnie niska temperatura czy odwodnienie. Źródła literaturowe podają, że róża jerychońska, dzięki zmagazynowanej trehalozie, potrafi przetrwać wiele lat mając zaledwie 1% wody!
Trehaloza nawilża
Trehaloza wykazuje bardzo dobre działanie nawilżające na skórę. Jest to związane z tym, że substancja ta odzwierciedla skład NMF, czyli naturalnego czynnika nawilżającego, który znajduje się w naskórku. Z wiekiem oraz pod wpływem składników działających drażniąco na skórę, takich jak silne środki powierzchniowo czynne czy alkohol, dochodzi do zmniejszenia ilości NMF. W rezultacie nasza skóra staje się przesuszona, łuszcząca i napięta. Trehaloza świetnie naśladuje cukry zawarte w NMF, efektywnie wiążę wodę, tym samym przywracając prawidłowe nawilżenie skóry.
Trehaloza chroni
Przedstawiany disacharyd ma również właściwości obronne, dzięki którym chroni on ważne składniki komórkowe. W jaki sposób? Trehaloza tworzy swojego rodzaju układy, których zadaniem jest ochrona struktur molekularnych przed zniszczeniami i uszkodzeniami. Jej naturalne właściwości obronne zapobiegają tym samym uszkodzeniom skóry oraz włosów przez czynniki zewnętrzne, takie jak: promieniowanie UV, substancje drażniące czy zanieczyszczenia środowiska. Trehaloza chroni przed odwodnieniem także komórki skóry właściwej – fibroblasty, które odpowiedzialne są za produkcję kolagenu.
Dla kogo polecana?
Właściwości trehalozy sprawiają, że dwucukier ten bardzo dobrze sprawdza się w pielęgnacji skóry wrażliwej, odwodnionej, wystawionej na działanie szkodliwych czynników zewnętrznych. W naszych produktach trehalozę możecie znaleźć w: toniku mikrobiomowym, produktach z linii EcoFriendly Care oraz w kremie odżywczo-nawilżającym.
PMF – Faktor Ochrony Nawilżenia to składnik niezwykle ceniony przez Azjatki, które mogą się poszczycić nieskazitelnie piękną cerą. Czemu zawdzięcza swoją skuteczność i w jakich kosmetykach go znajdziemy?
Szczypta historii komórek drożdży
Drożdże były używane od czasów prehistorycznych do wyrobu chleba i wina. To właśnie Egipcjanom często przypisuje się odkrycie korzystnych właściwości drożdży ponad 6000 lat temu. Według krążącej legendy niektóre komórki drożdży ,,znalazły’’ drogę do otwartej kadzi, gdzie zmiażdżone winogrona zamieniały sok w wino. Nieświadomi Egipcjanie nadal gromadzili osady drożdży, które zabierali na dole każdej kadzi. Następnie dodawali kolejne porcje zmiażdżonych winogron, kontynuując proces produkcji wina bez poczucia świadomości, że mają do czynienia właśnie ze zjawiskiem fermentacji.
Istnieje ponad 600 gatunków drożdży. Do najbardziej znanych należy Saccharomyces cerevisiae, czyli drożdże piekarskie/ piwowarskie. Kiedyś uznawano je za organizm mało przyjazny. Dzisiaj są cenione za swoje właściwości fermentacyjne.
Z uwagi na niezwykłe podobieństwo składu i struktury komórek drożdży do komórek ludzkich stanowią inspirację dla naukowców. Jak się okazuje ludzkie komórki i komórka drożdży to prawdziwe eukarionty. Posiadają jądro, a w nim jąderka i chromosomy, podzielone błoną jądrowa. Chociaż komórki drożdży mają 17 chromosomów, a ludzkie posiadają ich 23 chromosomy to ich struktury są bardzo podobne.
Czym jest PMF i jak powstał?
Korzystając z pracy naukowców i wiedzy na temat komórek drożdży powstał PMF – Faktor Ochrony Nawilżenia, czyli kompleks fermentów z biologicznie czynnych, wyselekcjonowanych komórek obronnych drożdży, mających zbliżoną budowę strukturalną do komórek ludzkiej skóry. Kompleks ten powstał poprzez celowe narażenie na stres (promieniowanie UV) żywych komórek drożdży w celu otrzymania aktywnych biologicznie związków, będących w istocie komórkami obronnymi drożdży. Dodatkowo został on wzbogacony o wyciąg z fermentacji bakterii kwasu mlekowego, który odpowiada za utrzymanie prawidłowego pH skóry.
Jak działa Faktor Ochrony Nawilżenia na skórę?
Wszechstronne działanie PMF sprawiło, że postanowiliśmy wykorzystać go w serii Sebo Care dedykowanej cerze mieszanej i przetłuszczającej się. Linia tych produktów wpływa naprawczo na komórki skóry, na uzyskanie zdrowego wyglądu cery i rozwiązanie jej problemów u podstaw.
Słone jeziora, pustynie, gejzery, lodowce to niewątpliwie najbardziej wrogie środowiska na ziemi dla organizmów żywych. Zdumiewające jest to, że mimo tych ekstremalnych warunków życie jest tam możliwe od milionów lat. Wysoce przystosowane bakterie, tak zwane mikroorganizmy ekstremofilne, przeciwstawiają się suchości i skrajnym zmianom temperatury i egzystują w tych niekorzystnych warunkach. Za tę właściwość odpowiada substancja o nazwie ektoina.
Ektoina chroni te małe żywe istoty przed szkodliwym wpływem środowiska. Jej skuteczność została szczegółowo zbadana przez wielu niezależnych naukowców na całym świecie. Dziś fascynujące naturalne właściwości ochronne ektoiny są wykorzystywane w ochronie zdrowia oraz pielęgnacji skóry.
Ektoina – co to za związek?
Ektoinę wyizolowano po raz pierwszy w 1985 roku. Należy ona do aminokwasów, które produkowane są przez mikroorganizmy (ekstremofile) w warunkach stresowych, takich jak: zasolenie, wysoka czy niska temperatura, niewielka zawartość wody w środowisku, czy promieniowanie UV. W tym przypadku gromadzi się ona we wnętrzu komórek, nawet w wysokich stężeniach, a jednocześnie nie zakłóca ich pracy. Co więcej, działa na nie ochronnie. W środowisku o bardzo dużej zawartości soli (np. Morze Martwe), ektoina charakteryzuje się dobrymi właściwościami wiążącymi cząsteczki wody i chroni komórki przed potencjalnym wpływem stresu osmotycznego oraz promieniowaniem UV. To właśnie umiejętność wiązania wody zapewnia ochronę strukturom komórkowym bakterii, co skutecznie zapobiega wystąpieniu procesu dehydratacji. Ektoina wykazuje się stabilnością w szerokim zakresie pH (1–9) oraz trwałością w wysokich temperaturach (np. 6h w temp. 190 ºC).
Skóra jako bariera
Nasza skóra stanowi barierę pomiędzy organizmem a środowiskiem. Dlatego nieustannie jest narażona na wpływ czynników zewnętrznych. Dotyczy to głównie warstwy rogowej naskórka, która odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu prawidłowego nawilżenia. Wiele czynników środowiskowych może działać destrukcyjnie na tą barierę i nasilać utratę wody ze skóry np. ekstremalne temperatury, suche powietrze, wiatr, promieniowanie słoneczne, czy z nadmierne korzystanie z detergentów podczas codziennej higieny.
Ektoina jako składnik kosmetyków
Ektoina jest naturalnym składnikiem aktywnym, który posiada szeroki wachlarz zastosowań w kosmetykach. W literaturze można odnaleźć wiele przykładów potwierdzających jej przeciwstarzeniowe i nawilżające właściwości. Dodatkowo ektoina chroni skórę przed czynnikami zewnętrznymi, stresem osmotycznym, temperaturowym, wysuszeniem, promieniwaniem UV oraz łagodzi stany zapalne. Jako składnik kosmetyków wykazuje następujace działanie:
zapobiega przedwczesnemu starzeniu się skóry,
głęboko i długotrwale nawilża skórę,
chroni komórki skóry przed wewnętrznymi i zewnętrznymi czynnikami szkodliwymi,
stabilizuje i poprawia barierę ochronną skóry,
koi i uspokaja podrażnioną skórę,
chroni skórę przed uszkodzeniem DNA,
stabilizuje błony komórkowe,
wspiera układ odpornościowy skóry,
łagodzi stany zapalne,
bierze udział w procesie regeneracji skóry oraz błon śluzowych,
wspomaga wygładzenie suchej skóry oraz łagodzi świąd,
poprawia elastyczność skóry.
Ektoina dzięki swoim niezwykłym właściwościom wykorzystywana jest także w medycynie i farmacji np. w produktach przeciwalergicznych do nosa czy oczu. W kosmetologii to jedna z najcenniejszych substancji nawilżających. W połączeniu z estrami cholesterolu, niskocząsteczkowym kwasem hialuronowym, czy olejem kokosowym wyraźnie poprawia funkcje barierowe naturalnego płaszcza hydrolipidowego naskórka stając się nieocenionym kompleksem składników aktywnych w naszej linii Medical Expert anti dry.