Tetraizopalmitynian askorbylu – wyjątkowa forma witaminy C

2021-12-07 | Martyna Sudowska, Surowce i szczypta chemii

Tetraizopalmitynian askorbylu – wyjątkowa forma witaminy C

2021-12-07 | Martyna Sudowska, Surowce i szczypta chemii

Witamina C jest jednym z najlepiej przebadanych składników kosmetycznych. Popularność tego surowca nie maleje, mimo, iż jest znany od wielu lat i mogłoby się wydawać, że przestał już być „modny”. Wynika to z tego, że witamina C ma mnóstwo wszechstronnych właściwości. Odgrywa bardzo ważną rolę w utrzymywaniu stanów fizjologicznych w organizmie. Jej niedobory mogą mieć poważne konsekwencje zdrowotne.

Istnieje kilka postaci witaminy C, które używane są w kosmetykach. Jedną z najbardziej ustabilizowanych i efektywnych form jest Tetraizopalmitynian askorbylu (Ascorbyl Tetraisopalmitate). Występuję on w postaci olejowej i dzięki swojej strukturze, która ma powinowactwo do lipidów, jest bardzo dobrze absorbowany przez skórę.

Serum z witaminą C - tetraizopalmitynian askorbylu

Działanie na skórę

Tetraizopalmitynian askorbylu, wykazuje silne działanie już przy niewielkich stężeniach, a jednocześnie nie powoduje podrażnień nawet przy stosowaniu wysokich dawek. Nie jest również wrażliwy na zmiany pH, światło, wyższe temperatury czy utlenianie. Wykazuje działanie wielokierunkowe:

  • zapobiega peroksydacji lipidów (antyoksydant) i starzeniu się skóry,
  • uczestniczy w syntezie elastyny i kolagenu,
  • hamuje działanie tyrozynazy, a tym samym melanogenezę, co zapobiega tworzeniu się przebarwień, a jednocześnie rozjaśnia już istniejące,
  • aktywuje namnażanie keratynocytów i firbroblastów,
  • chroni materiał genetyczny komórek skóry przed negatywnym wpływem promieniowania UVA, UVB,
  • przyspiesza regenerację naskórka.

Tetraizopalmitynian askorbylu – kosmetyki

Witaminę C w tej postaci poleca się dla wszystkich rodzajów cer, a w szczególności dla skór dojrzałych, pozbawionych blasku czy z przebarwieniami. Często tetraizopalmitynian askorbylu występuje w preparatach skoncentrowanych typu serum, booster. Witaminę C w tej formie możemy spotkać jednak również w bogatych, odżywczych kremach i lekkich emulsjach.

W naszej ofercie tetraizopalmitynian askorbylu występuje w produktach linii C-Active Care czy Medical Expert Anti Aging, a także w Koncentracie z aktywną witaminą C.

ANTI AGING

Skuteczne działanie tetraizopalmitynianu askorbylu

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Martyna Sadowska

Martyna Sadowska

Technolog w BANDI Cosmetics

Surowce kosmetyczne i tworzenie receptur to moja pasja! W BANDI specjalizuję się w tworzeniu zaawansowanych produktów pielęgnacyjnych. Uwielbiam pracę w laboratorium i wyzwania, jakie się z nią wiążą. Prywatnie jestem młodą mamą, która zgłębia tajniki macierzyństwa. To również jest dla mnie wyzwanie!