Niedoceniane składniki kosmetyków – olejek z drzewa herbacianego

2016-05-20 | Barbara Kugiel-Rachwalska, Surowce i szczypta chemii

Niedoceniane składniki kosmetyków – olejek z drzewa herbacianego

2016-05-20 | Barbara Kugiel-Rachwalska, Surowce i szczypta chemii

Drzewo herbaciane (Melaleuca alternifolia L.) rośnie na nizinnych i bagnistych terenach Australii. To właśnie ta roślina zawiera olejek, którego właściwości lecznicze znane są w Australii od bardzo wielu wieków.

Olejek z drzewa herbacianego uzyskuje się poprzez destylację liści z parą wodną.

Olejek ten posiada dobrze znane i szeroko udokumentowane właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne, potwierdzone w licznych badaniach klinicznych. Głównym składnikiem aktywnym olejku z drzewa herbacianego, odpowiedzialnym za jego skuteczność przeciwbakteryjną, jest terpinen-4-ol, którego w olejku herbacianym znajduje się około 40%.

Aktywność przeciwbakteryjna olejku z drzewa herbacianego i jego głównych składników była przedmiotem licznych badań. Dowiedziono jego wysokiej skuteczności przeciwbakteryjnej, między innymi na bakterie:

  • Corynebacterium spp.
  • Escherichia coli
  • Klebsiella pneumonia
  • Propionibacterium acnes (powodujące zmiany trądzikowe), Pseudomonas aeruginosa (pałeczka ropy błękitnej, bardzo niebezpieczna bakteria odporna na większość antybiotyków i środków do dezynfekcji) która m.in. może powodować stany zapalne skóry) Staphylococcus aureus (gronkowiec złocisty) oraz przeciwgrzybicznej

Oraz grzyby:

  • Aspergillus avor (kropidlak,rodzajgrzybów,może powodować grzybicę skóry)
  • Aspergillus niger (potocznie czarna pleśń – gatunek grzybów, wytwarzają toksyczne substancje aflatoksyny, które mogą być niebezpieczne dla zdrowia ludzi)
  • Candida albicans (gatunek grzybów zaliczany do drożdżaków, odpowiedzialny za większość infekcji grzybiczych)
  • Malassazia furfur (grzyb oportunistyczny, wywołujący m.in. łupież, łojotokowe zapalenie skóry)
  • Trichophyton rubrum (grzyb powodujący grzybicę owłosionej skóry głowy, grzybicę paznokci)

Wysoka skuteczność przeciwbakteryjna, przeciwgrzybiczna i przeciwzapalna pozwala na zastosowanie go w wielu preparatach kosmetycznych, których celem jest zahamowanie lub ograniczenie rozwoju określonych drobnoustrojów. Doskonale sprawdzi się w produktach antytrądzikowych, przeciwłupieżowych oraz w przypadku problemów z grzybicą skóry.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Barbara Kugiel - Rachwalska

Barbara Kugiel - Rachwalska

Kierownik Działu Badań i Technologii

Z wykształcenia jestem inżynierem technologii chemicznej - z pasji i wyboru zajmuję się kosmetykami 🙂

Zarządzanie procesami wytwarzania kosmetyków oraz przenoszenie skali laboratoryjnej na skalę przemysłową, to moje codzienne zadania. Począwszy od receptury poprzez laboratorium, aż do wytworzenia masy kosmetycznej.

Mimo nadzoru nad pracą innych, wciąż uwielbiam tworzyć nowe receptury i czasem coś własnoręcznie "zamieszać" w laboratorium😁. Lubię wyzwania, nie straszne mi trudne sytuacje i podejmowanie pilnych decyzji :-D. W pracy cenię zaangażowanie, wzajemny szacunek, solidność i dobrą atmosferę.

Prywatnie jestem mamą dwójki niesfornych dzieciaków oraz właścicielką czarnego kudłacza - psa rasy Cavalier🙂.

Peptydy w kosmetykach

Peptydy w kosmetykach

Bioaktywne aminokwasy Czym są peptydy? To substancje biologiczne, zbudowanymi z kilku jednostek aminokwasów – cegiełek tworzących  białka. Stanowią one składnik budulcowy wszystkich organizmów żywych. Najczęściej posiadają niewielki rozmiar dlatego mają...