Niedoceniane składniki kosmetyków – trokserutyna

2015-08-16 | Magdalena Dzienisik, Surowce i szczypta chemii

Niedoceniane składniki kosmetyków – trokserutyna

2015-08-16 | Magdalena Dzienisik, Surowce i szczypta chemii

Trokserutyna to organiczny związek chemiczny, pochodzenia naturalnego należący do grupy bioflawonoidów (okserutyn). Jest pochodną rutyny, substancji bardzo popularnej, naturalnie występującej w wielu roślinach. Okserutyny są związkami flawonowymi, ich cząsteczka składa się z części cukrowej oraz części niecukrowej, opartej na strukturze flawonu.

Trokserutyna wchodzi w skład preparatów farmaceutycznych, przeznaczonych zarówno do stosowania doustnego, jak i miejscowego. Stosowana doustnie działa ochronnie na naczynia krwionośne i limfatyczne. Zapewnia im odpowiednią elastyczność oraz zmniejsza ich przepuszczalność – usprawnia przepływ krwi i limfy. Przeciwdziała pękaniu włosowatych naczyń krwionośnych i limfatycznych. W produktach do stosowania miejscowego ma wpływ na poprawę mikrokrążenia, zmniejszenie objawów niewydolności żył kończyn dolnych, tj.: uczucia napięcia, zmęczenia i ciężkości nóg. Ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne, pobudzające mikrokrążenie i usprawniające szczelność naczyń krwionośnych trokserutyna stała się cenionym składnikiem w kosmetologii.

Trokserutyna aplikowana miejscowo wykazuje:

  • działanie antyoksydacyjne, czyli neutralizuje wolne rodniki w skórze,
  • działanie przeciwzapalne oraz przeciwobrzękowe, działa jako inhibitor lipoxygenasy, enzymu wywołującego alergie i stany zapalne, inhibuje tworzenie prostaglandyn mediatorów stanów zapalnych,
  • zmniejszanie skłonności płytek krwi do agregacji,
  • zmniejszanie przepuszczalności oraz poprawę elastyczności drobnych naczyń krwionośnych,
  • usprawnienie mikrokrążenia oraz ochronę naczyń krwionośnych przed uszkodzeniami.

Trokserutynę można spotkać głównie w kosmetykach naturalnych, preparatach do codziennej pielęgnacji, kosmetykach dla dzieci, preparatach do pielęgnacji przeciwsłonecznej do i po opalaniu. Niewątpliwie największe zastosowanie znalazła w produktach do pielęgnacji skóry naczyniowej, skłonnej do zapaleń. Bardzo popularna jest także w produktach do pielęgnacji ciała o działaniu antycellulitowym.

Bandi Cosmetics unikatowe właściwości trokserutyny wykorzystało w produktach kosmetycznych z linii Fem@le 35+, Energy Look i Body Care.

    Magdalena Dzienisik

    Magdalena Dzienisik

    Technolog BANDI Cosmetics

    Chemik, technolog od lat specjalizujący się w opracowywaniu nowatorskich produktów kosmetycznych. Zarządza pracownią laboratoryjną oraz odpowiada za innowacyjny proces twórczy i poprawne spełnianie wymagań legislacyjnych stawianym wyrobom kosmetycznym wprowadzanym na rynek. W pracy ceni przyjazną atmosferę, chęć działania, współpracy, spokój oraz poczucie panowania nad wszystkimi zadaniami. Lubi czasami oderwać się od ogólnie panującego chaosu i przez chwilę na nowo się zastanowić.

    W wolnych chwilach uprawia różne formy ruchu, sprawia sobie małe przyjemności i czyta.

    Komentarze

    #InstaBandi

    Magdalena Dzienisik

    Magdalena Dzienisik

    Technolog BANDI Cosmetics

    Chemik, technolog od lat specjalizujący się w opracowywaniu nowatorskich produktów kosmetycznych. Zarządza pracownią laboratoryjną oraz odpowiada za innowacyjny proces twórczy i poprawne spełnianie wymagań legislacyjnych stawianym wyrobom kosmetycznym wprowadzanym na rynek. W pracy ceni przyjazną atmosferę, chęć działania, współpracy, spokój oraz poczucie panowania nad wszystkimi zadaniami. Lubi czasami oderwać się od ogólnie panującego chaosu i przez chwilę na nowo się zastanowić.

    W wolnych chwilach uprawia różne formy ruchu, sprawia sobie małe przyjemności i czyta.

    Papaja – owoc zdrowia i urody

    Papaja – owoc zdrowia i urody

    Papaja, a dokładnie melonowiec właściwy (Carica papaya L.), to gatunek roślin z rodziny melonowcowatych. Jej ojczyzną jest Ameryka Środkowa oraz południowe rejony Ameryki Północnej. Dzięki podróżnikom stała się znana również w Azji i Afryce. Papaja to nie tylko walory...

    Ekstrakt z kawioru limonkowego

    Ekstrakt z kawioru limonkowego

    Kawior limonkowy to niewielkie perełki wypełniające podłużne owoce pozyskiwane z małego drzewa Microcitrus Australasica. Jest to roślina endemiczna rosnąca w subtropikalnych lasach deszczowych znajdujących się na obszarach Północno-wschodniej Nowej Południowej Walii...