Lukrecja gładka

2019-01-02 | BANDI, Surowce i szczypta chemii

Lukrecja gładka

2019-01-02 | BANDI, Surowce i szczypta chemii

Lukrecja gładka (Glycyrrhiza glabra) jest rośliną wieloletnią, która należy do rodziny motylkowatych. Lukrecja pochodzi z rejonu basenu Morza Śródziemnego oraz niektórych krajów azjatyckich. Gatunek ten charakteryzuje się rozbudowanym systemem korzeniowym, który stanowi surowiec wykorzystywany w branży kosmetycznej.

Korzeń lukrecji

W korzeniu lukrecji gładkiej odkryto już ponad 400 substancji chemicznych, wśród nich większość stanowią: flawonoidy, kumaryny, olejki eteryczne, polisacharydy czy saponiny. Biologiczna aktywność korzenia lukrecji jest związana z pochodnymi triterpenowymi i saponozydowymi oraz połączeniami między związkami flawonoidów.

Właściwości korzenia lukrecji

Substancje wyekstrahowane z korzenia lukrecji cechują się szeroką gamą aktywności biologicznych, w tym: antyoksydacyjną, bakteriobójczą, przeciwwirusową oraz przeciwzapalną. W badaniach mikrobiologicznych dowiedziono, że ekstrakt z korzenia lukrecji wykazuje działanie bakteriobójcze oraz przeciwgrzybicze, za co odpowiadają przede wszystkim związki polifenolowe i saponiny triterpenowe.

Glicyryzyna i kumaryny w lukrecji. Co to takiego?

Jedną z substancji czynnych pochodzących z lukrecji jest glicyryzyna. Związek ten ma właściwości antyoksydacyjne – sprzyja zmniejszaniu liczby wolnych rodników, których nadmiar wpływa niekorzystnie na organizm. Ponadto sól kwasu glicyryzynowego cechuje się wysoką zdolnością do zatrzymywania wody co sprawia, że cera pozostaje nawilżona. Związek ten charakteryzuje się także pobudzaniem mikrokrążenia, które przyczynia się do zmniejszenia stanu zapalnego. Sam kwas glicyryznowy ma również działanie przeciwzapalne, jak i łagodzące, dzięki czemu sprzyja regenerowaniu podrażnionej skóry. Takie samo działanie wykazuje glabrydyna, która jest izoflawonem występującym naturalnie jedynie w lukrecji gładkiej.

Kumaryny zawarte w lukrecji wykazują zdolność do absorbowania promieni ultrafioletowych. To właśnie sprawia, że wyciąg z lukrecji jest stosowany w kosmetykach mających na celu ochronę skóry przed niekorzystnym działaniem promieni słonecznych.

Lukrecja w linii Veno Care

Produkty kosmetyczne zawierające wyciąg z korzenia lukrecji polecane są do skóry: problematycznej, dojrzałej, wrażliwej, podrażnionej oraz do stosowania po opalaniu. Warto mieć na uwadze obszerne właściwości substancji zwartych w ekstrakcie z korzenia lukrecji, które przyczyniają się do kompleksowej ochrony skóry. Ekstrakt z korzenia lukrecji jest składnikiem naszej linii Veno Care. Linia ta jest dedykowana nie tylko skórze z tendencją do zaczerwieniania, jak i wszystkim rodzajom cer zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

BANDI Professional

BANDI Professional

polskie kosmetyki profesjonalne w salonach kosmetycznych od 30 lat

Już ponad 30 lat minęło, od kiedy powstał pierwszy krem BANDI. Rozpoczęliśmy działalność w 1986 roku. Jesteśmy polską firmą rodzinną założoną przez pasjonatkę kosmetologii Bogdę Draniak, a prowadzoną dziś przez jej córkę, Joannę Draniak-Kicińską.
Kolacja noworoczna Bandi

Kolacja noworoczna Bandi

Od kilku lat pielęgnujemy wyjątkową tradycję organizowania Kolacji Noworocznej dla wszystkich pracowników naszej firmy. Dlatego również w tym roku nie mogło jej zabraknąć. Była to niepowtarzana okazja do podsumowania osiągniętych wyników z ubiegłego roku oraz...

Bandi dla dzieci

Bandi dla dzieci

Już kolejny rok wspieramy Fundację Dzieciom "Zdążyć z Pomocą"! Dlatego w tym roku przekazaliśmy nasze produkty Bandi do loterii charytatywnej, która odbyła się 25.01.2020 roku podczas Gali BCC w Teatrze Wielkim. Fundacja Dzieciom "Zdążyć z Pomocą" otacza opieką przede...