Bambus i jego niezwykła moc!

2017-12-07 | Marta Sudowska, Surowce i szczypta chemii

Bambus i jego niezwykła moc!

2017-12-07 | Marta Sudowska, Surowce i szczypta chemii

Jak mówią Azjaci: „Cudowne rury” są twarde jak skała i odporne jak stal, a jednocześnie lekkie jak pióro ptaka. Bambus jest najszybciej rosnącą trawą na świecie. Ta niezwykła roślina potrafi urosnąć nawet 1 metr w ciągu doby.

Można go spotkać głównie w tropikach Azji, w Ameryce, czasem nawet na ośnieżonych szczytach czterotysięczników. Odnotowuje się około 130 gatunków tej rośliny, która osiąga średnicę od 1 mm do 30 cm oraz wysokość od kilkunastu cm do 40 m (w zależności od gatunku).
Ze względu na swoje wszechstronne właściwości może być wykorzystywany w różnych dziedzinach życia m.in. w budownictwie, do produkcji mebli, w produktach spożywczych i oczywiście w kosmetykach.
Bambus zawiera szereg dobroczynnych substancji, m.in.:

  • krzemionkę
  • białka
  • aminokwasy (tyrozyna, arginina, leucyna, histydyna)
  • flawonoidy
  • sacharydy
  • ramnozę
  • związki mineralne

Liście bambusa służą do robienia herbaty, która jest bogata w wiele antyoksydantów, błonnik, aminokwasy, flawonoidy, składniki mineralne, witaminy i węglowodany.

Występujące w roślinie:

  • Flawonoidy wykazują działanie antyoksydacyjne i uszczelniają naczynia krwionośne.
  • Ramnoza sprzyja tworzeniu włókien elastycznych w tkance łącznej. Działa również na fibroblasty, stymulując je do produkcji kolagenu.
  • Aminokwasy mają zdolność zatrzymywania wody, zmiękczają i uelastyczniają naskórek.
  • Krzemionka odpowiada za uczucie gładkości skóry, wzmacnia także włosy i paznokcie.

Bambus posiada zdolność pochłania promieniowania UVA i UVB – w związku z tym ma też delikatne działanie promieniochronne.

Bioferment z bambusa jest doskonałym nawilżaczem. Badania wykazały, że działa on 10-krotnie bardziej nawilżająco niż aloes. Ma zdolność do trwałego wiązania i zatrzymywania wody z otoczenia, dzięki czemu pełni rolę naturalnego rezerwuaru wody w skórze. Potrafi zwiększyć zawartość wody w warstwie rogowej naskórka, a tym samym wiąże wodę w skórze zapobiegając jej utracie. Dzięki temu skóra staje się napięta i bardziej elastyczna, a przede wszystkim odpowiednio nawilżona. Dedykowany jest dla wszystkich rodzajów cer, ale przede wszystkim do cer tłustych i mieszanych, ponieważ ma właściwości antybakteryjne.

Bio-esencja naprawcza

Bioferment z bambusa zastosowaliśmy w produkcie z naszej nowej serii PURE CARE: Bio-esencja naprawcza.

Zobacz

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Martyna Sudowska

Martyna Sudowska

Młodszy technolog w BANDI Cosmetics

Surowce kosmetyczne i tworzenie receptur to moja pasja! W BANDI specjalizuję się w tworzeniu zaawansowanych produktów pielęgnacyjnych. Uwielbiam pracę w laboratorium i wyzwania, jakie się z nią wiążą. Prywatnie jestem młodą mamą, która zgłębia tajniki macierzyństwa. To również jest dla mnie wyzwanie!
Peptydy w kosmetykach

Peptydy w kosmetykach

Bioaktywne aminokwasy Czym są peptydy? To substancje biologiczne, zbudowanymi z kilku jednostek aminokwasów – cegiełek tworzących  białka. Stanowią one składnik budulcowy wszystkich organizmów żywych. Najczęściej posiadają niewielki rozmiar dlatego mają...

Papaja – owoc zdrowia i urody

Papaja – owoc zdrowia i urody

Papaja, a dokładnie melonowiec właściwy (Carica papaya L.), to gatunek roślin z rodziny melonowcowatych. Jej ojczyzną jest Ameryka Środkowa oraz południowe rejony Ameryki Północnej. Dzięki podróżnikom stała się znana również w Azji i Afryce. Papaja to nie tylko walory...